3 טרנדים שראינו ב-2016

Screen Shot 2018-10-23 at 9.54.39

שנת 2016 כבר מאחורינו וקורותיה כבר נכנסו לדפי ההיסטוריה. בתחילתה הקמנו את הפלטפורמה בה אתם קוראים כעת שורות אלה, ובסופה אנחנו עומדים בפני עולם שבו עורכי דין רבים יותר, משתמשים בפתרונות טכנולוגיים מתקדמים יותר ומשנים מהר יותר את השוק המשפטי שהם חלק ממנו. השינוי עוד רחוק (מאוד) מסיומו, אך בין פטירתו של עוד אייקון מוסיקה לבחירות דרמטיות בארה"ב, שינויים מרתקים רבים התחוללו בשנת 2016.

הנה שלושה תהליכים מרגשים שקרו בתחום הליגל-טק בשנה החולפת.

טרנד #1: הבינה המלאכותית הופכת לחלק בלתי נפרד מתעשיית הליגל-טק (או: עו״ד רובוטים כבר כאן)

באמצע השנה פרסמנו כאן ראיון שערכנו עם אנדרו, מנכ״ל חברת ROSS, שמשתמשת בפלטפורמת Watson של IBM בכדי לסייע לעו״ד לבצע את עבודתם טוב יותר ומהר יותר. לא בכדי הכרזנו כאן אז ש-״מהפכת הבינה המלאכותית״ כבר כאן.

ממש בסוף 2015, Premonition, סטארטאפ ליגל טק בתחום הבינה המלאכותית, דיווח על גיוס Seed מרשים ע״פ הערכת שווי של 100$ מיליון. החברה מפתחת כלי חכם לניתוח נתונים שמאפשר לבחון את מידת ההצלחה של עו״ד מסוים, בסוגי תיקים מסוימים, ומול שופטים שונים.

שנת 2016 עצמה החלה עם הכרזה של ענקית המידע Thomson Reuters בדבר כניסתה לשוק הבינה המלאכותית עם מוצר שיתבסס גם הוא על פלטפורמת הבינה המלאכותית של IBM. בעוד שלא ברור עדיין מהו המוצר עליו עובדים בThomson Reuters, ידוע כי החברה כבר בשלבים מתקדמים של פיתוח ואף מריצה בימים אלו מוצר בטא אצל מספר לקוחות ראשונים.

במרץ 2016, Kira systems ו-Deloitte הודיעו על תחילתו של שיתוף פעולה שמטרתו ״לעזור לארגונים להפחית את הזמן שהם משקיעים במעבר אין סופי על מסמכים מכל הסוגים״, כך ע״פ מנהל החדשנות של דלויט בארה״ב. ״בואו נשמור את העיניים שלנו לעניינים אסטרטגים יותר״, הוסיף. Kira Systems מאפשרת כבר היום לחברות לנתח מסמכים וחוזים בעזרת תוכנה מתקדמת, והחבירה שלה ל-Deloitte היא צעד מבטיח לענף.

בינתיים, ROSS המשיכה להכריז על עוד ועוד שיתופי פעולה עם כמה משרדי עו״ד גדולים בארה״ב, ביניהם Baker & Hostetler ו- Latham & Watkins, ומייסדיה אף הספיקו להיבחר ממש בסוף השנה לרשימת ה-״30 מתחת ל-30״ המפורסמת של מגזין Forbes.

אין כל ספק שזו הייתה ה-שנה של הבינה המלאכותית, ואנחנו בהחלט צפויים לראות עוד-מאותו-דבר גם בשנה הקרובה.

מייסדי ROSS. שנה מצויינת לחברת הבינה המלאכותית. (צילום: PR)

טרנד #2: אנליטיקות (או: עושים סדר בהררי מידע אינסופיים)

תחום הביג-דאטה (Big Data) המשיך לעצב מחדש את הדרך שבה חברות מבינות את המידע שברשותן גם בשנה החולפת, והתחזיות מדברות על גידול אדיר בסך ההכנסות של חברות מהתחום עד שנת 2019.

בעידן המידע, היכולת של ארגונים להפיק תובנות מתוך הררי המידע שהם צוברים היא מרכיב קריטי בצמיחה ובשגשוג של הארגון – ועולם המשפט Is no exception.

בתחילת השנה כתבנו כאן על הרכישה המסקרנת של ענקית המידע המשפטי Lexis Nexis, שרכשה את Lex Machina, סטארטאפ משפטי שצמח מפרויקט בבית הספר למשפטים ומדעי המחשב באוניברסיטת סטנפורד, המספק כלים אנליטיים מתקדמים לניתוח מידע משפטי.

השנה, תחת כנפיה של Lexis, החברה המשיכה להוסיף כלים לתחומי משפט נוספים, לרבות הגבלים עסקיים וניירות ערך. אלו נוספו לתחומים ש- Lex Maschina כבר הייתה פעילה בהם, דוגמת קניין רוחני וניתוח דאטה בתחום הליטיגציה.

חברות רבות אחרות החלו לפעול בתחום השנה, למשל בלומברג ששחררה כלי אנליטיקה לניתוח החלטות והתנהגות שופטים, ו-Ravel Law, שכבר פיתחה בעבר כלים מתקדמים לניתוח נתונים בתחום המשפט, ושחררה ממש לאחרונה כלים נוספים לניתוח תוצאות בהליכי ליטיגציה, לרבות ניתוח החלטות שופטים, ביצועי עו״ד ועוד.

בתחום בו מידע הוא מצרך הנמצא בשפע, יש היגיון רב בשימוש בכלים שיכולים לנתח מידע, להפיק ממנו תובנות ולהציגן למשתמש בתצוגה גרפית ברורה ופשוטה. זו הסיבה שראינו השנה התקדמות מרשימה בכיוון הזה, וזו גם הסיבה שנראה עוד מאותו דבר גם ב-2017.

אנחנו על המפה. (צילום מסך: legalcomplex.com)

טרנד #3: הליגל טק מגיע לארץ הקודש (או: הקמת TECH&LAW ISRAEL)

לסיום, נאלץ לבקש מכם לסלוח לנו על הפרובינציאליות וחוסר האובייקטיביות. אנחנו פשוט לא יכולים להתעלם מההתקדמות שהפלטפורמה בה אתם קוראים שורות אלו עשתה השנה.

בתחילת 2016 החלטנו להקים את טק אנד לואו ישראל (Tech & Law Israel). כאומת הסטארט-אפ, טענו, לא ייתכן שנהיה כל כך מאחור בכל הקשור לטכנולוגיה בעולם המשפטים. ברוך השם, חשבנו לעצמנו, זה לא שחסרים פה עורכי דין או תחרות.
וכך צמחה הבמה הזו.

בשנה האחרונה היינו הראשונים (והיחידים, כמעט) לספק תוכן עברי למהדרין על עולם הליגל-טק (Legal Tech) מעבר לים; פגשנו יזמים, חברות ועו״ד לרוב, וסייענו להם כמיטב יכולתנו; יצרנו קשרים עם מומחים ועם מנהלי קהילות שחיים ונושמים ליגל טק מכל רחבי העולם; השתתפנו כמומחים בשיחה עם שר הדיגיטל הבריטי שהגיע לארץ; ואירחנו את מפגש המיטאפ הראשון אי-פעם בישראל בתחום הליגל-טק, שריכז תחת קורת גג אחת יזמים ועו״ד לשיח אמיץ ובוסרי על עתיד השוק המשפטי בישראל.

אנחנו מתכננים עוד מאותו דבר, ויותר מכך, לשנת 2017. נתראה במפגש ה- MeetUp הבא!

מפגש המיטאפ הראשון אי פעם בישראל בתחום הליגלטק נערך השנה.
גלילה לראש העמוד