ליגל ריסורסינג – חדשנות רעיונית, לא טכנולוגית

law-books-on-table

קוראינו האדוקים וודאי התרגלו למצוא בין עמודי הבלוג שלנו פוסטים על תוכנות מתקדמות, אפליקציות משוכללות ופתרונות טכנולוגים מתוחכמים אחרים. אך יש לזכור שאת המונח ליגל טק מאפיינת חדשנות מכל סוג בשוק המשפטי – גם כזו הבאה לידי ביטוי בשינוי ושיפור דרכי העבודה שלו.

״מודל קלאסי של win-win״

מיזם מסקרן שחוסה תחת הגדרה זו הוא Lawflex, מיזם ה-Legal Resourcing הישראלי הראשון. ב-Lawflex מתחזקים מאגר רחב של עורכי דין, מנוסים בתחומים שונים ומוסמכים בתחומי שיפוט שונים מסביב לעולם, כאשר משרדי עו״ד מכל הגדלים נעזרים בשירותיהם למשימות שונות ומגוונות, לפרקי זמן קצרים יותר או פחות. "מדובר ב-win-win situation קלאסי", סיפרה לנו השבוע שירה רייך, מנהלת הפיתוח העסקי במיזם. "המשרד חוסך לעצמו עלויות מעביד כגון שכר דירה, תנאים סוציאליים מלאים ואף פיצויי פיטורין כאשר תם הצורך בעו"ד המועסק, ואילו בפני עורך הדין נפתחות הזדמנויות עבודה חדשות שלא קל להגיע אליהן כעצמאי, כמו גם האפשרות לעבוד בתנאים הנוחים לו."

מאגר עורכי-הדין של המיזם, אשר הושק לפני קצת יותר משנה, כולל כיום מעל 100 עו"ד עצמאיים, איכותיים ומנוסים, ממגוון תחומי עיסוק, אשר משתלבים בעבודת משרדי עו"ד מובילים בשוק הישראלי ואף מעבר לים. "העברת העבודה המשפטית לידיו של עו"ד עצמאי מאפשרת עיסוק של משרד בתחומים שעורכי הדין ׳in house׳ שלו אינם מחזיקים בהם״, מוסיפה רייך, "תעשיות שלמות כבר הפנימו את היתרונות הגלומים בשיטת ניהול זו. כך, תעשיית הקולנוע לדוגמא, מושתת ברובה על אנשי מקצוע עצמאיים, מומחים בתחומם, מבלי להתפשר על איכות העבודה ותוך חסכון אדיר בעלויות."

בדומה להפנמת שינויים טכנולוגיים אחרים בשוק המשפטי בישראל, דומה כי גם בפתיחת הדלתות לשיתוף פעולה עם עו"ד עצמאיים נותר השוק המשפטי הרווי בישראל עיקש. המודל העסקי של LawFlex נבנה בהשראת חברות ענק העוסקות ב-Legal Resourcing דוגמת Axiom ו-Lawyers on Demand אשר באמתחתן מאגרים של עשרות ואף מאות עורכי דין. "בשוק המשפטי האמריקאי,

התופעה צוברת תאוצה בשנים האחרונות," מוסיפה רייך, "אנחנו לא רואים כל סיבה שדווקא 'אומת הסטארט-אפ' תיוותר מאחור.״

ואכן, נראה שב-Lawflex אופטימיים. רייך מספרת על מספר עולה של משרדים אשר משתפים פעולה עם המיזם. "קשה לאפיין את סוג המשרדים שפונה אלינו, מכיוון שהם מגיעים מכל תחומי העיסוק, בכל הגדלים ועם מגוון צרכים שונים. לעתים מדובר במשרד בוטיק שאינו מחזיק בתחום התמחות מסוים ומבקש להיעזר בשירותיו של עו״ד המומחה באותו תחום, ולעתים במשרד גדול אשר זקוק להחלפת עו"ד היוצאת לחופשת לידה או שלחלופין מתמודד עם עומס רב."

״לכל עוה״ד יש מקום במיזם, כל עוד הם עומדים בסטנדרטים הגבוהים״

״אנחנו לא רואים כל סיבה שדווקא 'אומת הסטארט-אפ' תיוותר מאחור.״ שירה רייך.

השוק הישראלי מעמיד לזכותו של Lawflex יתרון נוסף בדמות ״קיבוץ הגלויות״ שלו. "לישראל היצע נרחב של עו"ד המוסמכים במדינות שונות ברחבי העולם, אשר יכולים לספק ייעוץ משפטי מקצועי בדין זר מתוך היכרות עמוקה עמו. דווקא אותם עורכי דין זרים מתקשים לא אחת למצוא את דרכם בשוק המשפטי הישראלי, על אף שביכולתם לסייע בסוגיות משפטיות המצריכות בקיאות בנעשה מעבר לים."

אם כן, נראה שהצורך אכן קיים ושהפתרון שמציעים ב-Lawflex בהחלט מאפשר להתמודד איתו. נוסף על כך, בניגוד לפתרונות ליגל טק מהגוון הטכנולוגי, שמשרדים רבים עדיין חוששים לאמץ, נראה שהפתרון של Lawflex לא מרתיע את המשרדים הישראלים, ההפך. "בסופו של יום אנחנו שואפים לספק לעו"ד העצמאי עבודה בהיקף שהוא מעוניין, ובהתאם לאורחות חייו. בין אם דרך עבודה מהבית או מהמשרד, תוך שילוב הורות או עיסוק בתחביבים ואף החזקה במשרה נוספת בהיקף מצומצם, לכל עורכי הדין יש מקום במיזם, כל עוד הם עומדים בסטנדרטים הגבוהים של מקצועיות וניסיון אותם אנחנו דורשים״, מסכמת רייך.

שוק ה-Legal Resourcing הוערך ב-2012 בכמיליארד דולר, ועל-פי ההערכות שונות צפוי להגיע להיקף של למעלה מ-8.5 מיליארד דולר עד שנת 2020. המשרדים הגדולים בעולם כבר מבצעים בצורה כזו נתחים הולכים וגדלים מהעבודה המשפטית שלהם, ואנחנו צופים שנראה התרחבות של המגמה הזו גם כאן בישראל בתקופה הקרובה. מי אמר שבשביל להקים מיזם ליגל טק צריך לדעת לתכנת?

(גילוי נאות: Lawflex הוא מיזם מבית רובוס)

גלילה לראש העמוד